Najväčšie zaujímavosti zo sveta piva:
Čo o ňom (ne)vieš?

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Pivo je spojené s ľudským spoločenstvom už od nepamäti. Tento nápoj si ľudstvo vychutnáva už niekoľko tisícročí, tak nie je divu, že vzniklo okolo neho množstvo zaujímavostí a príbehov.

Výroba piva je jedným z najstarších remesiel a v minulosti bolo jeho varenie privilégiom. Pivo nemohol variť len tak hocikto. Mestá, v ktorých sa varilo pivo, museli mať  špeciálne povolenie od panovníka a dodržiavať určitú kvalitu inak mohli o povolenie aj prísť. A dnes je to podobne. Síce dnes pivo môže variť každý, ale nie každý ho vie aj uvariť.

Zdroj: Shutterstock

„Pr(a)vými pivárkami  boli ženy.“

V minulosti bola výroba piva úlohou žien. Kým muži lovili, ženy zbierali potrebné plodiny a varili ho. Pivo však vo všeobecnosti bolo považované skôr za ženský nápoj, muži preferovali víno.

„V období egyptských faraónov sa pivo používalo ako platidlo.“

V starom Egypte bolo pivo uznávané ako oficiálne platidlo a slúžilo ako výplata pre robotníkov na pyramídach. Dostávali ho trikrát denne vo forme poukážok podobných súčasným gastrolístkom. Pivo malo v tej dobe špeciálnu hodnotu – starí Egypťania ho využívali na rôzne účely, napríklad aj ako sprchu alebo klystír.

Zdroj: Shutterstock

„Štúdiom piva sa zaoberá vedný odbor zytológia.“

Štúdia o pive, respektíve „zytológia“ je vedná disciplína, ktorá sa venuje analýze ingrediencií a zložiek piva, procesom varenia, skúmaniu pivných štýlov, histórii piva aj typom pivných pohárov. Študovaný „zytológ“ je tak skutočným znalcom piva.

„Výroba piva je finančne aj časovo náročná.“

Na liter piva sa spotrebuje približne 298 litrov vody, 4 000 zŕn jačmeňa a 6 šišiek chmeľu, pričom, v závislosti od druhu piva, môže jeho výroba trvať až 1 mesiac či dokonca 4 roky.

„Česko a Čína v konzumácii piva dominujú.“

Česká republika konzumuje najviac piva na obyvateľa zo všetkých krajín na svete. Priemerný Čech totiž vypije približne 150 litrov piva ročne. Čína zase spotrebuje najviac piva ako celok. Ročná čínska spotreba piva dosahuje v priemere 46 miliárd litrov, čo je až dvojnásobok množstva, aké sa skonzumuje v USA.

Zdroj: Shutterstock

„Najsilnejšie pivo na svete obsahuje 67, 5 % alkoholu.“

Najsilnejším pivom na svete je pivo s názvom „Snake Venom“, čo v preklade znamená hadí jed. Treba podotknúť že obsah alkoholu v pive sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 3-10 %. Snake Venom, ktoré vyrába škótsky pivovar Brewmeister je tak silnejšie ako väčšina typov vodky – tie obsahujú približne 40 % alkoholu.

„Barack Obama varil v Bielom dome svoje vlastné pivo.“

Bývalý prezident USA, Barack Obama, bol prvým prezidentom, ktorý v Bielom dome uvaril pivo. Podľa rozhovoru to urobil s cieľom vyjadrenia podpory malým remeselným pivovarom, ktorých počet sa v tej dobe v USA rozrastal.

„V roku 1814 sa v Londýne utopilo osem ľudí v pive.“

V priebehu udalosti zvanej ako Londýnska pivná povodeň zaplavilo pivo londýnsku štvrť St. Giles. Z miestneho pivovaru vytieklo 380 tisíc galónov piva, ktoré sa do ulíc valilo obrovskou rýchlosťou. Pätnásť metrov vysoká prílivová vlna piva zabila až osem ľudí. Podľa denníka The Independent pivovarníci neboli obžalovaní, pretože porota považovala nehodu za Boží čin.

„V Afrike varia pivo z banánov, Američania zase pivo s príchuťou pizze.“

Banány sú hlavnou ingredienciou piva, ktoré sa vyrába vo východnej Afrike. Originálnou receptúrou sa inšpirovali už viaceré pivovary z celého sveta, vrátane tých amerických. Američania však tiež majú svoju pivnú špecialitu – pizzový ležiak, ktorý obsahuje okrem tradičných ingrediencií aj oregano, cesnak a kôrku pizze.

Zdroj: Shutterstock

Nakoniec by to chcelo nejaké teplé slovo na záver. Ale také slovo je rovnako zlé, ako teplé pivo. Preto si radšej poprajme čo najviac pekných májových dní, ktoré, samozrejme, s mierou strávime v ruke s naším obľúbeným Bradáčom.

Kde čapujeme?