Šťastné a orosené s Bradáčom

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


V našich končinách sa s Vianocami automaticky spája najmä chladné počasie, varené víno, živý či umelý stromček a plno dobrého jedla. Pivo možno nie je prvá vec, ktorá ti napadne v spojení s Vianocami, má však svoje miesto napríklad pri vianočnej večeri alebo na vianočných trhoch vo svete. Navyše pri spoločných chvíľach v kruhu rodiny a priateľov, pivo nemôže chýbať. Bradáč ti v nasledujúcom článku ukáže rôzne zvyky a nápady, ktoré dokazujú že pivo je súčasťou Vianoc.


Vianočné pivo

Ako už napovedá názov, vianočné pivo označuje pivné špeciály vyrábané mimoriadne pre obdobie Vianoc. Nejde pri tom o žiadny marketingový ťah, vianočné pivo sa vyrábalo už od čias Vikingov. Už pred viac ako 1000 rokmi sa v období okolo Vianoc podávalo silnejšie pivo, ktoré sa zo škandinávskeho severu neskôr rozšírilo do krajín ako Nemecko, Anglicko, Belgicko či Francúzsko. V Dánsku sa dokonca každoročne oslavuje zahájenie sezóny vianočného piva na slávnosti zvanej J-dag. Aká je teda charakteristika vianočného špeciálu? Vo všeobecnosti ide väčšinou o tmavé aromatické pivá s vyšším obsahom alkoholu. Typické sú tiež korenisté a ovocné pivá s tradičnými vianočnými príchuťami ako škorica, pomarančová kôra či vanilka a med. Bradáč medzi vianočné pivá zaradil aj Mort Subite Kriek Lambic – lambik s višňovou šťavou, ktorý si síce môžeš vychutnať kedykoľvek počas roka, no vďaka svojej sladkej a osviežujúcej chuti si rozhodne zaslúži mať svoje miesto aj na sviatočnom stole.

 


Horúce pivo na vianočných trhoch

Keď je reč o pive, automaticky si ho predstavíme vychladené a bez ďalšieho dochucovania. Na vianočných trhoch sa stretávame s obrovskou ponukou varených vín alebo vianočných punčov v rôznych príchutiach. Na Slovensku je skôr raritou objaviť stánok s horúcim pivom. Stačí však ísť trochu viac na sever k našim poľským susedom a horúce pivo známe tiež ako Grzane piwo nájdete v nejednom podniku a vianočnom stánku.

Zdroj: Shutterstock

Okrem tradičného korenia, (napr. klinčeky, škorica alebo badián) na ktoré sme u nás zvyknutí pri punči a varenom víne, sa do horúceho piva pridáva napríklad aj pomarančová šťava, či zázvor. Existujú však aj kombinácie s lesnými plodmi, či dokonca vajíčkom a chlebom. Táto netradičná kombinácia sa využívala najmä v minulosti počas 17. až 19. storočia v Anglicku a Severnej Amerike. Zohriate pivo sa vtedy považovalo za zdravšie. Neskôr horúce pivo takpovediac vyšlo z módy a vrátilo sa až vďaka remeselným pivovarom. U nás si ešte na boom horúceho piva budeme asi musieť počkať. Dovtedy si ho však môžeš jednoducho urobiť aj doma.


Vianočná výzdoba

Ak náhodou patríš k tým, čo si radi odkladajú pivové fľaše, či plechovky, Vianoce sú ideálnym obdobím, kedy ich originálne a esteticky zužitkovať. Umelecké výtvory z pivných fliaš alebo ozdoby z plechoviek od piva dodajú tvojej vianočnej výzdobe jedinečnú atmosféru. Začať môžeš napríklad veľmi jednoduchým a efektívnym svietnikom z pivných fľašiek (na dlhé a štíhle sviečky), adventným vencom z plechoviek alebo dokonca z pivných štupľov zo sklenených fliaš. Svoju zbierku podpivníkov môžeš tento rok využiť namiesto vianočných gúľ. Stačí do podpivníka urobiť dierku a prevliecť cez ňu šnúrku. Pre striedať ich môžeš s pivnými štupľami na šnúrke a originálny ligotavý stromček je na svete.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Unikátnou fľašou so zaujímavým vzorom alebo obyčajnou, ktorú si vymaľuješ podľa svojich predstáv, môžeš ozdobiť špic stromčeka. Ak chceš výzdobu posunúť ešte o level vyššie a zároveň si spraviť ekologickejšie Vianoce bez živého stromčeka, pomocou pivných fliaš si môžeš vytvoriť rovno celý vianočný stromček. Fantázii sa medze nekladú. Či už bude pivo súčasťou tvojej výzdoby, večere alebo vianočného punču nezabudni si ho v prvom rade vychutnať s mierou a zodpovedne. Bradáč ti praje pohodové vianočné sviatky plné zážitkov.

Zdroj: Shutterstock

Kde čapujeme?