Októberfest:
Najväčšia pivná slávnosť na svete

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Vo svete existuje niekoľko významných sviatkov, ktoré oslavujú či už konzumáciu piva, alebo pivovarnícky kumšt pri rôznych príležitostiach. Prvý piatok v auguste dokonca pripadá na Medzinárodný deň piva. Sviatok však nemá takú dlhú tradíciu, aby ho široká verejnosť dokázala počas roka automaticky identifikovať.

Nepochybne najväčšou oslavou piva po celom svete preto jednoznačne ostáva mníchovský festival Októberfest. Bradáč ťa v tomto článku prevedie zákutiami festivalu a oboznámi ťa s najznámejšími aj menej známymi vychytávkami tejto majestátnej oslavy piva. 

 

Začiatky Októberfestu siahajú až do roku 1810, keď sa konala svadba korunného princa Ľudovíta I. s princeznou Theresou von Sachsen-Hildburghausen. Po bavorsky sa festivalu hovorí Wiesen (čítaj Wiesn) podľa nemeckého slova die Wiese – lúka, pretože počas svadby Ľudovíta 12. októbra 1810 davy ľudí sedeli na lúke a oslavovali. Oslava sa stala každoročnou tradíciou, avšak pivo sa stalo jej hlavným lákadlom až od roku 1896, keď miestni pivovarníci na mieste postavili obrovský pivný stan. 

Októberfest v číslach

S každoročnou návštevnosťou okolo 6 až 7 miliónov návštevníkov sa Októberfest stal najväčšou ľudovou zábavou na svete. Na organizácii tohto pivného gigantu sa podieľa približne 12 000 zamestnancov, z toho 1 600 tvoria špeciálne trénované čašníčky v tradičných krojoch. Z ročnej produkcie mníchovských pivovarov sa počas troch týždňov celého festivalu vypije až 30 % piva. Viac ako 7 miliónov litrových pív robí bavorskému hospodárstvu prínos asi 1,2 miliardy eur.

Zdroj: Shutterstock

Areál Októberfestu sa rozprestiera priamo v centre Mníchova na rozlohe 40 hektárov a jeho hlavným lákadlom je 14 veľkých pivných stanov, v ktorých sa podáva pivo zo šiestich mníchovských pivovarov. Najväčším stanom je festivalová sála s približne 10 000 miestami a celkovo je na festivale pripravených viac ako 100 000 miest na sedenie pre návštevníkov z celého sveta. Každoročne návštevníci na festivale ukradnú niekoľko tisíc pivných krígľov ako suvenír. Toto číslo v roku 2018 prekonalo hranicu 100 000 kusov.

Imidž festivalu sa stal svetoznámou značkou 

Ťažko povedať, či je symbolom festivalu tradičný jeden litrový krígeľ s názvom Mass, praclík, bavorské kostýmy alebo jednoducho mníchovské pivo. Isté však je, že jedinečná atmosféra festivalu každoročne priláka ľudí aj z najvzdialenejších kútov sveta, vrátane Číny či Austrálie. Počas celého trvania festivalu stretneš po Mníchove pobehovať ľudí v bavorských krojoch napriek tomu, že mnohí z nich nemajú bavorské korene. Tradičný mužský odev Lederhosen pozostáva z hnedých trakových nohavíc a košele s károvaným vzorom. Ženský odev zasa nesie názov Dirndl a jeho súčasťou sú pestrofarebn vyzdobené sukne a čipkové blúzky.

Zdroj: Shutterstock

Ešte pár rokov dozadu bolo obliekanie sa do krojov skôr zvykom domácich, avšak tento trend si neskôr osvojili aj cudzinci, aby podporili jedinečnú atmosféru. Od roku 1950 sa na festivale zaviedlo jeho oficiálne otváranie dvanástimi výstrelmi z mažiara a narazením prvého suda v sobotu o dvanástej samotným starostom Mníchova. Po jeho narazení nasleduje tradičné zvolanie „Ozapft is!“ – „Je narazené!.

Tradičná ponuka jedla a piva

Keďže všetko sa na Októberfeste točí okolo piva, aj ponuka jedla pozostáva z tradičných bavorských jedál ideálnych k pivu. Typická pre festival sú kapusta podávaná na rôzne spôsoby, tlačenka, bravčové koleno či rôzne druhy klobás. Najtypickejším jedlom celého podujatia je už spomínaný praclík nadštandardných rozmerov.

Zdroj: Shutterstock

Tradičným pivným štýlom Októberfestu je Märzen. Jeho názov je odvodený od mesiaca marec a pôvodne označoval pivo, ktoré sa začalo variť začiatkom jari, teda v marci, aby potom mohlo byť zachladené v pivniciach počas letných horúčav. Tieto sudy boli zvyčajne narazené až na Októberfeste. Märzen je svetlej farby a ľahšej chuti a stal sa obľúbeným festivalovým pivom.

Októberfest v menšom aj na Slovensku 

Na Slovensku si jesenné pivné slávnosti môžeš vychutnať hneď v niekoľkých mestách. Pomenovanie Októberfest nesú podujatia v mestách Bratislava, Trnava, Košice, Nitra či Trnava. V Žiline sa zase môžeš stretnúť s Beerfestom a Banskej Bystrici s Pivnou míľou.  Na Októberfeste v Halíči vyčapujú iba za jeden večer 6 000 litrov piva a návštevníci si môžu vybrať z ponuky až štyridsiatich rôznych druhov pív zo Slovenska a Česka. Atmosféra je tu veľmi podobná ako na mníchovskom festivale a ponuka jedla je takmer rovnaká. Jedným z pivných špeciálov je dokonca pivo, ktoré nájdeš aj na mníchovskom Októberfeste. Pivo tu roznášajú čašníčky v tradičných bavorských dirndloch.

V Bratislave je Októberfest organizovaný v menej tradičnej forme, avšak s o to bohatším sprievodným programom. Zameriava sa predovšetkým na malé pivovary zo Slovenska a susediacich krajín. Podujatie prináša modernú gastronómiu a nielen čapované, ale aj fľaškové pivo. Tak ako mníchovský Októberfest, aj jeho slovenské verzie sú najmä o pive, jedle a dobrej nálade. 

Atmosféra pretrváva aj v ťažších časoch

Októberfest sa vďaka pandémii nebude konať ani tento rok. Obrovský nával fanúšikov z celého sveta si tak nepochutná na tradičných litrových krígľoch už druhý rok po sebe. Vynechanie festivalu však nie je len záležitosťou posledných dvoch rokov. Od jeho začiatku bol Oktoberfest zrušený až 25-krát. Napriek tomu sa niektoré spoločnosti snažia zachovať atmosféru mníchovského festivalu aspoň symbolicky. Spoločnosť Lufthansa napríklad organizuje tematické lety venované oslavám Októberfestu. Na viacerých linkách z Mníchova budú môcť cestujúci vidieť stewardky a stewardov v tradičných bavorských kostýmoch. Priamo v lietadle môžu ochutnať typické bavorské špeciality vrátane praclíkov a na palube nebude chýbať ani pivo. Vďaka technológiám navyše dnes existujú aj rôzne formy virtuálneho Októberfestu. Online prehliadky majú najmä edukatívny charakter, avšak ponúkajú aj tradičnú festivalovú hudbu a nezameniteľné kostýmy. 

Pivné značky sa, naopak, snažia k ľuďom priblížiť rôznymi festivalovými špeciálnosťami a pivnými balíkmi, ktoré si môžu vychutnať priamo u seba doma. Nájdeš v nich nielen pivo, ale aj ingrediencie na praclíky, festivalové klobúky či dokonca knihu receptov na prípravu typických bavorských špecialít. Mníchov síce nezažije príval fanúšikov Októberfestu z celého sveta ani najbližšie týždne, keď by sa tradične festival odohrával, tradičná atmosféra však nebude chýbať ani tento rok. Hostince a pivárne po celom meste organizujú oslavy v menšom so všetkým, čo k tomu patrí. Duch festivalu sa tak z ulíc nevytratí ani tento rok. 

Bradáč, samozrejme, schvaľuje oslavu piva v akejkoľvek forme a v hociktorom období. Zastáva hodnoty slobodného osvieženia a priateľskej atmosféry. Akokoľvek sa preto rozhodneš tráviť pivné slávnosti, Bradáč ťa naplno podporí. Pri svojich potulkách za hľadaním tej najlepšej pivnej oslavy, nezabudni skočiť na dobre vychladeného Bradáča.

Všetky pivné ochutnávky a slávnosti si, samozrejme, uži s mierou a zodpovedne.

Kde čapujeme?