Tajomstvo varenia s pivom

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Nie je tajomstvom, že pivo a jedlo idú ruka v ruke už od nepamäti. Z tradičnejších podnikov všetci dobre poznáme rôzne pivné syry a ďalšie typické jedlá, ktoré sa zvyknú podávať v kombinácii s pivom. Na samotné varenie s pivom si však väčšinou trúfne už menej ľudí. Prítomnosť piva vo varení nám však dáva nekonečné možnosti a chuťové variácie. Dôležité je správne zvolené pivo a jeho množstvo, ktoré zvýrazní a podporí chuť použitých surovín. Široké spektrum pivných chutí nám umožňuje kombinovať rôzne typy jedál s rôznymi druhmi piva. O pivných chutiach a párovaní piva s jedlom sme si povedali viac v tomto článku. Tentokrát ti Bradáč priblíži samotné varenie s pivom.


Pivo ako hlavná ingrediencia

Pri tejto téme sa automaticky niektorým môže vynoriť otázka – prečo variť s pivom, keď ho môžem vypiť? Odpoveď je jednoduchá – s pivom získaš pri varení nový rozmer chutí, ktoré obohatia jedlo o doteraz nepoznané chuťové nuansy. Varenie s pivom môže prekvapiť aj ľudí, ktorým neobľubujú jeho typickú horkosť pri pití. Tradičná horkosť sa pri varení zjemní a harmonicky chuťovo doladí potraviny s prirodzene sladkou chuťou, ako sú mrvka či kukurica. Varenie s tmavým pivom zase dodá jedlu príjemnú sladkosť a jedinečnú chuť.

Zdroj: Shutterstock


Od nátierok až k dezertom

Využitie piva v gastronómii je naozaj neobmedzené a jeho prítomnosť oceníte pri varení, pečení, príprave krémov, či rôznych nátierok. Kreativite sa medze nekladú. Okrem ozvláštnenia chuti, dokáže pivo pridať jedlám vláčnosť, objem, či dokonca chrumkavosť. Ak sa máš obavy z obsahu alkoholu v jedle, mysli na to, že pri prevarení a tepelnom spracovaní sa väčšina alkoholu odparí. Netreba sa na to však spoliehať a tak aj pri varení platí konzumácia s mierou. Prítomnosť bubliniek a kvasiniek dodá dezertom a múčnym jedlám nevídanú nadýchanosť. Rovnako dopomôže k ľahkosti a chrumkavosti v rôznych cestíčkach na obaľovanie rýb, mäsa a zeleniny.


Nadýchané cesto na pizzu s pivom

Bradáč ti teraz prezradí recept na neodolateľné cesto na pizzu, ktoré ťa poteší najmä ak nemáš dostatok droždia. Pivo v tomto prípade neslúži len na občasné popíjanie pri pečení, ale kvôli jeho schopnosti nakysnúť cesto s ľahkosťou a pridať mu tú správnu vláčnosť a chrumkavosť.

Budeš potrebovať:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky
  • 200 g chlebovej múky
  • 200 ml svetlého piva
  • 200 ml vlažnej vody
  • 2 g sušeného droždia
  • 50 ml olivového oleja
  • jednu čajovú lyžičku soli
  • trocha cukru

Postup:

Najprv zmiešaš droždie, cukor a vodu v miske a počkáš asi 10 minút. Medzitým si zmiešaš zvlášť pivo a olej a zvlášť múky. Keď sa droždie vo vode rozpustí, pridáš ho k múkam spolu s pivo a olejom. Začneš miesiť cesto a ako poslednú pridáš soľ. Vymiesené cesto prikryješ kuchynskou utierkou a necháš kysnúť asi 4 hodiny. Po vykysnutí cesto začneš cesto opäť miesiť a potom ho rozdelíš na 4 bochníčky. Každý bochníček postupne vytvaruješ do obľúbeného tvaru pizze a obložíš všetkým, čo máš na pizzi najradšej. Pečieš vo vopred predhriatej rúre na 200° asi 15-20 minút. Po vybratí z rúry, počkáš kým pizza trocha vychladne a potom si už len užívaš perfektnú chrumkavosť.


Pivná nátierka

Rýchly snack, ktorým prekvapíš aj nečakanú návštevu.

Na 4 porcie potrebuješ:

  • 200 g vláčneho mäkkého syra podľa výberu (môže byť syr s bielou alebo modrou plesňou alebo akýkoľvek pivný syr)
  • 1 polievková lyžica zmäkknutého masla
  • 100 g čerstvého smotanového syra
  • 4 lyžice ľahšieho menej horkého svetlého piva
  • Polievkovú lyžicu nasekanej pažítky
  • Soľ, mleté čierne korenie

Syr v izbovej teplote roztlač vidličkou alebo ho ešte studený nastrúhaj na hrubom strúhadle. Zamiešaj ho s ďalšími surovinami okrem piva, soli a korenia. Zamiešanú zmes dochuť soľou a korením a na záver vmiešaj pivo, tak aby nátierka zostala krémová a vláčna. Nátierku môžeš dať do chladničky aspoň na pol hodinu, aby sa chute lepšie prepojili. Podávať môžeš s teplými hriankami.


Banánové lievance s pivom

Bradáč miluje nielen sladké pivá ale aj sladké jedlá. Ak sa tieto dve kategórie spoja, nemôže vzniknúť nič, čo by nechutilo exkluzívne. Lievance si vychutnáš na raňajky, alebo len tak kedy chceš.

  • Hrnček hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru
  • Čajová lyžička kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 3 prezreté banány
  • Hrnček svetlého piva s výraznou chuťou chmeľu
  • 2 polievkové lyžice roztopeného masla
  • Trochu masla na potieranie panvice

Zmiešaj si najprv všetky suché ingrediencie. V ďalšej miske roztrep vajíčko s maslom, pridaj roztlačené banány a postupne primiešavaj pivo. Do tekutej zmesi zľahka primiešavaj múku, kým ti nevznikne polotekuté vláčne cesto. Na rozohriatu panvicu pridáš trochu masla a naleješ trochu cesta s priemerom asi 10 cm. Vzniknutý lievanec pretočíš, keď nadobudne zlatistú farbu a tuhšiu konzistenciu. Potom dopečieš aj z druhej strany asi pol minúty. Hotové lievance jedz ešte teplé napríklad s vanilkovou zmrzlinou, alebo lesným ovocím.


Čím tmavšie tým sladšie

Ako bolo spomenuté už v úvode tmavé pivo dodáva jedlám príjemnú sladkú chuť a preto je vhodné pri tvorbe dezertov, alebo marinád, v ktorých chceme dosiahnuť sladké tóny. Tmavé pivo môžeš použiť namiesto mlieka či vody pri pečení koláčov, alebo pokojne aj do krému v cheesecaku. Pre zaujímavý citrusový twist v jedlách neváhaj použiť pšeničné pivá. Ležiaky sú veľmi vhodné do obalovacích cestíčok, ktorým dodajú extra chrumkavosť. Pivá štýlu IPA sú vďaka svojej horkosti ideálne na prípravu vyprážaných jedál a syrov. Veľmi horké pivá je lepšie pridávať iba v malom množstve, alebo nechať prípravu jedla na skúseného kuchára.

Zdroj: Shutterstock


Obohať svoje recepty o vitamín B

Prospešné látky v pive môžu dopomôcť k naozaj chutným a vydareným receptom. Stále je však dôležité myslieť na správny výber surovín a samozrejme kvalitné pivo. Žiadny skvelý recept nevylepšíš nepodareným pivo a je rovnako nepravdepodobné, že by prvotriedne pivo vylepšilo jedlo z nekvalitných surovín. S pivom preto treba variť s citom a kombinovať ho s mierou k chuťovo vyváženým jedlám.


Experimentuj podľa svojho gusta

Chceš začať svoje kulinárske pivné experimenty, ale máš strach že niečo pokazíš? Na záver má Bradáč pre teba niekoľko tipov ako si užiť nielen varenie s pivom, ale aj výsledné jedlo:

  • Začni postupne a s mierou – pridávaj pivo najprv zľahka a priebežne ochutnávaj. Utopiť hneď na začiatku všetky suroviny v pive, môže znamenať risk, ktorý sa nemusí vyplatiť. Ideálny postup pri varení, pečení a grilovaní je tzv. “low and slow” – pomaly a pri nízkej teplote.
  • Tekutú zložku v recepte vymeň za pivo – či už je to koláč s mliekom, alebo omáčka, do ktorej má ísť vývar, skús niektorú z tekutých ingrediencií vymeniť za pivo a sleduj ako sa tvoj recept mení.
  • Nezabúdaj na chuťovú stopu piva – ak ti minule vyšiel koláč s tmavým pivom, neznamená to, že svetlá ipa urobí v koláči rovnaký efekt.

Prichádzajúce chladné dni a večery sú ideálne na pivné gurmánske experimenty. Ak ťa tento článok aspoň trochu inšpiroval neváhaj a zdieľaj s Bradáčom svoje kulinárske výtvory z piva. Odfoť svoje výtvory na Facebooku či Instagrame a označ Bradáča v príspevku.

Zdroj: Shutterstock

Kde čapujeme?