Ako sa vyznať v pivnej ponuke?

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Zorientuj sa v pivnom lístku

Stalo sa ti niekedy, že po zhliadnutí nápojového lístka v podniku bolo príliš komplikované orientovať sa vo všetkých názvoch a druhoch piva, ktoré ponúkali? Bradáč ťa rád prevedie základnou orientáciou pivným lístkom. V minulosti bol výber pomerne jednoduchý. Na výber boli jeden či dva druhy čapovaného a k tomu jedna fľašková alternatíva.

Dnes môžeš nájsť v ponuke jedného podniku aj 10 či 15 rôznych druhov pív, ktoré môžu vyzerať rovnako, ale chutiť úplne odlišne, alebo sa už na pohľad líšia farbou či hustotou peny.

Zdroj: Shutterstock


Stupne ťa povedú

Pri správnom výbere sa môžeš orientovať napríklad podľa stupňovitosti piva. Desiatku a dvanástku pozná takmer každý, dnes sa však pokojne môžeš stretnúť aj s trinástkou či šestnástkou. Ľudia si často mýlia podiel stupňovitosti s objemom alkoholu v pive, táto hodnota však udáva percentuálny podiel cukru pred kvasným procesom. Ak si objednáš dvanástku, neznamená to, že tvoje pivo má 12-percentný podiel alkoholu, ale že podiel skvasiteľných cukrov v mladine pred kvasením je 12 %. Klasická dvanástka môže mať približne 5 % alkoholu, v závislosti od stupňa prekvasenia. Čím je stupňovitosť vyššia, tak pri rovnakom prekvase je vyššia chuťová plnosť piva.  Pri silnejších a chuťovo výraznejších pivách preto nájdeš vyššiu hodnotu stupňovitosti. Pri označení stupňovitosti sa môžeš stretnúť aj so skratkou EPM, ktorá označuje extrakt pôvodnej mladiny.

V horúcich letných dňoch je lepšie siahať po pivách s nižšou stupňovitosťou. Patria sem napríklad pivá vyrobené spodným kvasením ako ležiaky alebo letné pivá v rôznych štýloch označované prívlastkom session – napr. Session IPA, Session IPL alebo radlery a nealko pivá. Vrchným kvasením vyrobené pivá v štýle APA – American Pale Ale, alebo pšeničné pivá typu Weizen patria k zlatému stredu, čo sa týka stupňovitosti. V prípade, ak chceš ochutnať silnejšie pivá s vyššou stupňovitosťou, môžeš siahnuť po „IPÁCH” – India Pale Ale alebo Porteroch a Stoutoch, ktoré tiež vznikajú vrchným kvasením a môžu dosahovať 24-percentnú alebo aj vyššiu stupňovitosť.


Spoznaj pivné chuťové spektrum

Po rôznych hodnotách stupňovitosti môžeš v pivnom lístku nájsť aj rozdelenie pív podľa chuti. Teraz sa teda zameriame na jednotlivé chute piva, s ktorými sa môžeš stretnúť.

Nezameniteľnú horkú chuť získava pivo vďaka chmeľu. Podľa toho, ako dlho sa chmeľ varí, sa v pive vyvažuje miera horkosti a sladkosti. Úroveň horkosti piva dnes dokážeme aj odmerať. Existujú na to až dve jednotky horkosti EBU (European Bitterness Units) a IBU (International Bitterness Units). Vo všeobecnosti platí, že čím je ich hodnota vyššia, tým je pivo tmavšie alebo horkejšie. Tradičný dvanásťstupňový ležiak môže mať hodnotu IBU medzi 25 a 35 IBU.

Zdroj: Shutterstock

Horká a sladká chuť však ani zďaleka nie sú jediné v chuťovom spektre, ktoré môžeme rozpoznať pri popíjaní piva. Rôzne druhy chmeľu môžu obsahovať aromatické silice, ktoré podľa rozličných spôsobov varenia dodajú pivu jemnejšie či výraznejšie príchute a vône. Chuť piva je tak oveľa pestrejšia, ako si ľudia väčšinou myslia. Od sladkých až po silné a ťažké pivá ich môžeme rozdeliť až do siedmich chuťových segmentov.

Sladké a ovocné pivá

Prvá kategória sú sladké a ovocné pivá, ktoré sa vďaka rôznym príchutiam môžu odlišovať pestrými farbami. Patria sem všetky radlery, cidery a mierne kyslé pivá.

Ľahké sladové pivá

Nasledujú ľahké sladové pivá, ktoré rýchlo uhasia smäd. Vo väčšine prípadov sem zaraďujeme „desiatku” či nealko pivá.

Chmeľové horké pivá

Do ďalšej asi najobľúbenejšej a najrozšírenejšej kategórie patria chmeľové horké pivá. Tradičná „dvanástka” je ideálnym zástupcom tejto kategórie. Príznačná je vysoká intenzita chuti a výraznejšia horkosť.

Intenzívne horké a aromatické pivá

Nasledujú intenzívne horké a aromatické pivá s výraznou dlhotrvajúcou horkosťou. Najčastejšie sem zaraďujeme pivá štýlu IPA so silnejšou citrusovou alebo kvetinovou arómou.

Plné sladové pivá

Plné sladové pivá majú, ako už naznačuje názo, dlhotrvajúcu sladovú chuť s jemnými medovými alebo karamelovými tónmi.

Pšeničné a korenisté pivá

Ďalšou kategóriou sú pšeničné a korenisté pivá s plnou chuťou, v ktorej môžeme nájsť stopy korenia, pomarančovej kôry či koriandra.

Pražené a čokoládové pivá

Poslednou kategóriou sú pražené a čokoládové pivá tmavej farby, na ktorých výrobu bol použitý tmavý slad. Pri týchto pivách môžeme rozpoznať chuť po káve alebo horkej čokoláde a jemnú sladkosť.


Ako si vybrať to správne?

Po predstavení všetkých chutí a štýlov piva sa môže zdať ťažké vybrať si to správne. Aj pri tomto však platí, že častejším skúšaním a ochutnávaním si každý nájde to svoje obľúbené. Vždy je dobré nechať si poradiť od čašníka alebo barmana a netreba sa báť ochutnávať nové druhy piva a objavovať nové chute. Dnes je už ponuka naozaj obrovská a svojou rozmanitosťou dokáže vyhovieť každému. Výber piva môžeš prispôsobiť činnosti alebo príležitosti na ktorú sa chystáš. Jednou z alternatív je tiež skombinovať výber piva s jedlom.

Ľahšie pivo = ľahšie jedlo

Netreba sa báť kombinovať jedlo a pivo priamo v kuchyni. V zásade platí, že kombináciou ľahšieho piva s ľahším jedlom nič nepokazíš. Inšpiruj sa letnou úrodou a kombinuj ľahko stráviteľné zeleninové a ovocné jedlá s jednoduchou prípravou s ľahkými a sladšími pivami. Z podnikov sme zvyknutí dávať si k pivu syry, utopence alebo rôzne nátierky. Pivo je však veľmi vhodné aj k ľahším a delikátnejším jedlám. Využiť ho môžeš pri hlavných jedlách, ale pokojne aj pri dezertoch.

Pri príprave jedál treba myslieť na rovnakú intenzitu chuti piva a jedla. Ak máš napríklad chuť na tmavé pivo, je lepšie siahnuť po potravinách podobne intenzívnej chuti, akými sú červené mäso alebo sladšie výrazné dezerty. Inšpiruj sa letom a potraviny, ktoré sú práve v sezóne si dopraj s ľahším a osviežujúcim pivom letného typu.

Zdroj: Shutterstock


Ideál na leto

S letom vždy prichádza bohatá úroda, nemyslíme tým však iba úrodu ovocia a zeleniny, ale aj skvelú úrodu piva. Hrejivé letné lúče tvoria ideálne podmienky na dozretie všetkých surovín, z ktorých sa varí pivo. Slnko priamo vplýva na ich kvalitu a zaručí plnú a intenzívnu chuť.

Jedným z ľahkých letných štýlov piva je Session IPA s vyváženou chmeľovou chuťou a nižším obsahom alkoholu. Chuťou sa približuje citrusovým plodom alebo exotickému ovociu a vyznačuje sa strednou horkosťou. Tento typ piva istý čas takmer zmizol z pivnej ponuky, momentálne ale zažíva renesanciu. Svieža aróma a ľahká chuť z neho robia ideálne letné pivo.


Ochutnaj nového letného Bradáča

Tohtoročná úroda priniesla aj sviežu limitovanú novinku v štýle session IPL – Bradáč Sun Keeper. Ako napovedajú názov aj farba, toto je to pivo, čo sa skvele hodí k horúcim slnečným dňom. Vzdáva hold slnku a úrode a svoje meno si vyslúžilo zachytávaním slnka, ktoré je preň veľmi dôležité. Za studena chmelený odrodou Saphir, vyrobený spodným kvasením a nefiltrovaný session India Pale Lager sa vyznačuje strednou intenzitou horkosti 40 EBU  a svetlejšou farbou 11 EBC. Stupňovitosť tejto novej Bradáčovskej novinky je 11,3 % a objem alkoholu je 4,5 %. Jeho cieľ je veľmi jasný – život plný slnka. Od slnka závisí najmä kvalita surovín potrebných na jeho výrobu.

Zdroj: Pivo Bradáč


Slnko, relax a dobrá úroda

V lete je dôležité najmä dopriať si oddych, nepreťažovať organizmus a s mierou si vychutnať slnečné lúče. Pri správnom výbere piva platí počas leta ľahká pomôcka. Stačí sa inšpirovať samotným slnkom a letnou úrodou. Zlaté slnečné lúče ťa navedú, ako si z pivného lístka vybrať to najlepšie. Počas dlhých letných dní nabádajú siahnuť po svetlých a sviežich tónoch v čapovanej verzii a dobre vychladenom pohári. Bradáč, ako skúsený námorník, dokáže splniť tvoje letné predstavy a zabezpečiť ti príjemnú spoločnosť na celé leto.

Zdroj: Shutterstock

Tak teda, na zdravie a na slnečné leto!

Mohlo by vás zaujímať

Kde čapujeme?