Príručka pivných štýlov:
Ktorý štýl je tvoj najobľúbenejší?

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Koľko druhov piva poznáš? Asi toľko, koľko si ochutnal. Vo svete ich však existujú stovky a v tomto článku ti predstavíme niektoré z nich. Rozdeľujeme ich na kategórie podľa druhu kvasenia: spodné, vrchné a spontánne kvasenie. V každej kategórii však existuje množstvo ďalších štýlov, ktoré v poslednej dobe získavajú čoraz väčšiu popularitu. A čo na to Bradáč? To sa dozvieš na konci článku. Na čítanie!

Zdroj: Pivo Bradáč

SPODNE KVASENÉ PIVÁ:

Svetlý ležiak českého typu

Najrozšírenejší typ piva na svete, vyrábaný klasickou technológiou, ktorá bola popísaná v 19. storočí. Pivá sa vyznačujú rôznou úrovňou horkosti, ktorá môže byť jemná, príjemná až výrazná s jemným dráždením a slabým až silným doznievaním po napití. V chuti sa prejavuje tiež množstvo a druh, respektíve odroda použitého chmeľu. Farba týchto pív je prevažne zlatožltá od jemnej svetlejšej až po relatívne tmavšiu, medenú, v závislosti od značky.

Zdroj: Shutterstock

Ležiak viedenského typu

Je ležiak polotmavý, červenohnedej až hnedej farby. Varí sa z viedenského sladu s pridaním bavorského a niekedy aj praženého sladu. Vyznačuje sa bohatou sladovou vôňou a chuťou po použitých sladoch, stredne plnou chuťou a nižšou horkosťou.

Märzen

Pivá typu Märzen sú pivá varené najmä na jar, na konci pivovarskej sezóny. Po uvarení sa nechávalo cez leto dozrieť, odležať v studenej pivnici, aby bolo pripravené na podávanie počas Oktoberfestu v Mníchove. Je to plné pivo s bohatou, intenzívnou nasládlejšou sladovou chuťou a strednou horkosťou.

Tmavý ležiak

Je tmavým variantom bežného ležiaku s pridaním špeciálnych sladov ako farebný, pražený, karamelový a bavorský. Má jantárovú až „čiernu“ farbu a vôňu po použitých sladoch s tónmi karamelu a čokolády. Väčšinou sa vyznačuje nižšou horkosťou a viac či menej sladkou a plnou chuťou.

Bock

Ležiak pochádzajúci z nemeckého mesta Eibeck, podľa ktorého má aj meno – bock. Kedysi vrchne kvasené pivo je dnes už ležiakom so spodným kvasením. Ide prevažne o silnejšiu verziu ležiaka s vyšším obsahom alkoholu – okolo 7 % . Pôvodne išlo o polotmavé až tmavé pivo, dnes však existuje viacero poddruhov rôznej farby. Vyznačuje sa výraznou sladovou chuťou, v ktorej cítiť aj prítomnosť vyššieho obsahu alkoholu.

Dopplebock

Je bavorskou pivnou špecialitou, ktorú prvýkrát navarili paulánski mnísi. Ide vlastne o silnejšiu verziu bocku. Mohlo sa piť aj v období pôstu, kedy bolo schopné ľudí zasýtiť a nahradiť tak bežnú potravu, pretože sa považovalo za pôstne „jedlo“. Ide o pivá veľmi intenzívnej sladovej chuti s tónmi praženého sladu, strednej horkosti, s vyšším obsahom alkoholu.

Zdroj: Shutterstock

SPONTÁNNE KVASENÉ PIVÁ

Spontánne kvasené pivá sú veľmi špecifickou kategóriou. Tieto typy totiž, na rozdiel od vrchne a spodne kvasených pív, kvasia nekontrolovane a následne ležia, respektíve „starnú“ dokonca 3-4 roky. Do piva vnikajú kvasinky z ovzdušia, ktoré sa nachádzajú v prostredí pivovaru a kvasinky z predošlého kvasenia.

Napriek tomu, že sa týmto spôsobom v súčasnosti varia len niektoré druhy piva, musíme spomenúť, že ide o tú najtradičnejšiu výrobu piva, známu ešte z čias Mezopotámie. V súčasnosti sa najznámejšie pivovary so spontánnym kvasením nachádzajú v Belgicku, vo Francúzsku a v Holandsku. A aké pivá teda vyrábajú?

Lambic

Kategória pív Lambic pochádza z regiónu okolo belgického mesta Brusel. Lambic sa vyznačuje svetlou žltou farbou a kyslou arómou, ktorá zvykne prechádzať do arómy po sene, stodole či konskom sedle. Pivo je úplne ľahké na tele, častokrát vysoko prekvasené. Je výrazne kyslé a cítiť v ňom množstvo ovocných chutí.

Ovocný Lambic

Pri tomto type piva sa jedná o ochutený lambic. Rôzne druhy ovocia, najčastejšie však višne, maliny či marhule sa pridávajú do piva častokrát už počas primárneho kvasenia, čo mu dodáva arómu a chuť daného ovocia. Višňový lambic je jeden z najrozšírenejších. Pri jeho výrobe sa používajú výhradne belgické višne a finálny produkt sa tzv. „blenduje“ z viacerých druhov lambicu. To znamená, že sa mixujú mladšie a staršie lambici dokopy tak, aby bola výsledná chuť vždy rovnaká. Ovocné lambici sú vždy vo vôni a vo farbe špecifické k danému ovociu, ktoré sa pri ich výrobe použilo. Je to kyslé, výrazné a veľmi osviežujúce pivo.

Zdroj: Shutterstock

BRADÁČ: PIVÁ Z NÁŠHO SÚDKA

O našich pivách z kočovného pivovaru si už určite počul a veríme, že si ich aj ochutnal. Vieš však, čo sa skrýva za ich názvami? Napadlo ti niekedy, keď si si vo svojom obľúbenom pube objednával ležiak Bradáč Rainbow Warrior, Bradáč Ocean Warrior v štýle IPL, IPU Bradáč Swallow No. 1 či ľahšiu IPU Bradáč Ice Breaker, prečo sa naše pivá volajú takto? Ich mená majú omnoho hlbší význam, ako by sa ti mohlo na prvý pohľad zdať, a preto sme sa rozhodli ti o nich povedať viac.

BRADÁČ RAINBOW WARRIOR

Poznáš príbeh o potopenej lodi s názvom Rainbow Warrior? Ak áno, určite vieš, že nešlo o žiadnu obyčajnú loď. Bol to prostriedok s dôležitou úlohou pre podmorský svet. Rainbow Warrior bola súčasťou kampane proti zabíjaniu veľrýb a zakladaniu skládok nebezpečných odpadov na dne mora a oceánov. A práve táto jej výnimočnosť nás inšpirovala pri názve nášho tradičného ležiaku českého typu. Mohol by si si povedať, že je to len jeden z mnohých ležiakov, no náš ležiak, Bradáč Rainbow Warrior, nie je obyčajný. Je za studena chmelený a bráni dobré meno všetkých ležiakov. Nemenej dôležitý je fakt, že sme si chceli uctiť loď Rainbow Warrior za jej prínos a poslanie, ktoré je pre nás inšpiráciou.

BRADÁČ OCEAN WARRIOR

Akýmsi nasledovníkom potopenej lode Rainbow Warrior je loď Ocean Warrior, ktorej názov sme použili pre naše ďalšie pivo – nefiltrovaný India Pale Lager. Pomenovali sme ho tak preto, aby sme vzdali hold lodi Ocean Warrior za jej službu, ktorú na mori má. Je to totiž loď z flotily skupinky nadšencov, ktorí si hovoria Sea Shepard a ich hlavným cieľom je boj s nadmerným lovom rýb a veľrýb vo svetových moriach. Názvom sme zároveň potvrdili naše presvedčenie, že sa oplatí bojovať za to, v čo veríme. V našom prípade sú to naše pivá, ležiaky, ktoré nepoznajú hranice. Bradáčom Ocean Warrior v štýle IPL sme tak klasický ležiak posunuli ďalej.

BRADÁČ SWALLOW NO.1

Vieš o tom, že kedysi bola lastovička symbolom moreplavcov? Ak námorník dosiahol na lodi určitý počet námorných míľ, mal nárok si dať vytetovať lastovičku. Bola symbolom jeho skúseností, vyzretosti a majstrovstva na mori. A presne taká je aj naša IPA. Vložili sme do nej všetku našu vášeň a skúsenosti z varenia piva, aby sme ňou mohli ponúknuť odvážnych milovníkov piva, ktorí majú radi výrazné chute a nové dobrodružstvá. Veríme, že naša „lastovička“ ťa zaujme na prvý dúšok. Druhotným významom slovíčka „swallow“ je totiž dúšok. Na Central European Beer Awards 2018 zaujala profesionálnu porotu a získali sme s ňou striebornú medailu v kategórii IPA.

BRADÁČ ICE BREAKER

Bradáč prináša radosť, miluje cestovanie, objavovanie a predovšetkým pivo. Môžeme o ňom povedať, že je taký ľadoborec – tam, kde sa objaví, prinesie pohodu. Nepozná nenávisť a negatívne názory si vôbec nepripúšťa. Žije v ľahkosti, ktorú šíri ďalej. Jeho charakter sa odzrkadľuje aj na chuti ľahšej verzie štýlu IPA, ktorá nesie meno Bradáč Ice Breaker. Na jeho spoločnosť sa počas letných večerov rozhodne môžeš spoľahnúť.

Popri všetkých pivných štýloch, ktoré sme si tu dnes rozobrali, existujú ďalšie stovky, ktorých chute a arómy sú častokrát veľmi zaujímavé. Či už je to vrchne kvasený Kolsch z nemeckého Kolínu, ktorý nesie všetky typické známky spodne kvasených pív, alebo Sour IPA, ktorá spája typickú kyslosť „kyseláču“ a horkosť a ovocnosť typickej IPY.Svet pivných štýlov sa naozaj každým rokom posúva vpred a pivovary vytvárajú stále nové a nové štýly.

Ak sa niektorý z nich podarí spopularizovať natoľko, že ho začnú variť iné minipivovary, môže sa uchádzať o „oficiálne“ miesto medzi pivnými štýlmi. Krása pivného sveta spočíva práve v tom, že hranice štýlov sú nekončiace.

Bradáč na to ide vlastnou cestou. Viac o našich štýloch sa dozvieš na tomto odkaze. Spoznaj ako chutí sloboda a zájdi si na Bradáča.

 

Kde čapujeme?