Čapovanie piva:
Aké je správne načapované pivo?

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Čistá zlatistá farba, hustá krémová pena, chuť, ktorá prebudí všetky zmysly a rovnomerné orosenie po celom pohári spôsobené primeraným chladením. Pripomína ti to niečo? Áno, reč je o najlepšej forme piva, akú si môžeš v pohári nájsť – dobre načapovanom pive. Na oko jednoduchá záležitosť sa však môže skomplikovať hneď niekoľkými spôsobmi. Dokážeš rozpoznať správne načapované pivo? Bradáč ťa aj v tomto prípade veľmi rád zaškolí.

Zdroj: Shutterstock

Prvá polovica úspechu je samozrejme kvalita výroby piva, druhou je proces čapovania a šikovnosť výčapníka. Druhý bod dokážeš spoznať veľmi jednoducho, hneď po tom, čo pred teba čašník postaví pohár s pivom. Správne načapované pivo by malo mať primerané množstvo peny, väčšinou sú to asi 3 cm od vrchného kraja pohára. Ľahkou pomôckou je aj mierka pohára, hladina piva by mala byť totiž maximálne pol centimetra pod mierkou.

Ďalším dôležitým faktorom je teplota, ktorú tiež zistíš už na prvý pohľad jemným orosením pohára. Najúčinnejšou kontrolou je samozrejme ochutnávka piva. Okrem chuti však môžeš sledovať stopy, ktoré zanecháva pivná pena. Postupným odpíjaním, zostávajú po správne načapovanom pive na vnútornom povrchu pohára tzv. hladinky alebo pivokruhy. Kvalitu čapovania preto dokážeš spozorovať aj z dopitého pohára.

Elementy kvalitného čapovania

Teplota, čas, vzduch a vlhkosť – to sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť tvoj plnohodnotný pivný zážitok. Aby bol stopercentný, je pri čapovaní nutné dbať naozaj na každú maličkosť. Pýtaš sa, aké pravidlá treba dodržiavať, ak chceš načapovať alebo si vychutnať dokonalé pivo?

Ideálna teplota

Dôležitá je v prvom rade teplota piva a pohára, ktorý by mal byť vždy vychladený. Rovnako ako sa líši chuť jednotlivých pivných štýlov, tak sa líši aj ideálna teplota, akú by každé čapované pivo malo mať. Tá správna teplota pre klasický svetlý ležiak je 7 °C. Iné je to však u tmavých pív, ktoré chutia najlepšie pri 9 °C. Pri takejto teplote je pivo dostatočne studené na to, aby ťa osviežilo, no zároveň v ňom vyniknú všetky chuťové a aromatické látky, ktoré sa pri nižšej teplote strácajú.

V správny čas na správnom mieste

Ak sú sudy s pivom skladované pri správnej teplote, nemusíš sa obávať, že by mohlo byť pivo pokazené. Napriek tomu, že má svoj dátum spotreby, ak je umiestnené v priaznivých podmienkach, vydrží omnoho dlhšie a jeho kvalita nie je časom príliš ohrozená. Treba však dbať na to, aby boli sudy v čistých a suchých priestoroch, ktorých teplota sa pohybuje medzi 5 – 25 °C, ideálne 7 – 10 °C a neboli vystavené priamemu slnku. Práve teplo totiž znižuje trvanlivosť piva a jeho kvalitu. Zaujímavý je tiež fakt, že pivo je živý tvor, ktorý sa pred samotným narazením musí „upokojiť“. Preto by mal byť sud uložený tak, aby sa s ním minimálne 24 hodín pred narazením už nemanipulovalo.

Vzduch a vlhkosť nie sú kamaráti

Kým človek by bez kyslíka bojoval o život, pivo počas svojho života neustále bojuje s kyslíkom, ktorý ho znehodnocuje. Akonáhle je už pivo načapované v pohári, každou minútou klesá nielen jeho pena, ale aj kvalita. Najlepší zážitok z piva si preto vychutnajú praví štamgasti, ktorí pivo vypijú v priebehu niekoľkých minút. Ak si len sviatočný pivár, ktorému stačí jedno pivko na celý večer, určite poznáš tú vyprchanú chuť unaveného piva. Práve za to môže vzduch, ktorý nepriaznivo pôsobí na látky obsiahnuté v pive.

Pivo sa takisto nekamaráti ani s vlhkosťou. V prípade, že by sa s ňou kontaminovalo, mohli by sa doň dostať rôzne plesňové zárodky, ktoré zničia jeho chuť.

Čistota je základ

Čistota – pol života. To je porekadlo, ktorým by sa mal riadiť každý správny výčapník. Čisté výčapné rúrky a pivné poháre sú totiž predpokladom dobre načapovaného piva. Pravidelné čistenie a preplachovanie pivných rúrok sú základom toho, aby bolo servírované pivo v perfektnej chuti a kvalite. Je však pravda, že čistotu výčapného zariadenia ako návštevník podniku a konzument odkontroluješ celkom ťažko. Nedbalá starostlivosť o výčapné zariadenie sa totiž prejavuje na špecifickej pachuti a aróme, a na to už potrebuješ trošku odbornejšie znalosti o pive ako produkte. Čo však môžeš odhaliť pomerne ľahko, je nesprávne umytý pohár.

Pivný pohár by mal byť po správnosti dokonale čistý a vychladený. Teplotu pohára zistíš dotykom veľmi jednoducho, no na čistotu už potrebuješ dobré oko. Ak je pohár špinavý, zreteľne môžeš vidieť, že sa bublinky lepia na steny skla, pena na pive nedrží a nezostávajú po nej na pohári mapy.

Aj pohár dokáže zamiešať karty

Pivo, podobne ako mnohé iné nápoje, má tiež svoju špecifickú kultúru pitia a pri jeho podávaní je nutné dodržiavať niekoľko zásad. Pravidlom číslo jeden je, že pivo sa nikdy neservíruje do teplého pohára. Pohár musí byť vždy čistý, vychladený a mokrý. V teplom pohári totiž pena veľmi rýchlo upadne, pričom správna pena vydrží na pive aj 10 – 15 minút. Navyše, vôbec nie je jedno, z akého pohára sa pivo pije a treba poznamenať, že existuje viacero druhov pohárov.

Zdroj: Pivo Bradáč

Ak si si myslel, že pivo sa pije výhradne z tzv. krígľa, možno ťa prekvapí, že niektoré druhy sa servírujú výhradne do pohárov na stopke. Mohli by sme povedať, že typov pivných pohárov existuje asi toľko, koľko aj pivných štýlov.

Predstavíme ti teda tie najbežnejšie:

Shaker Pint Glass:

Tento pretrepávací pohár sa pôvodne používal v kombinácii s trochu väčším kovovým pohárom – koktailovou trepačkou. Nikdy nebol navrhnutý na pitie akéhokoľvek drinku, tým menej na pivo. Na pivo sa používa od 80. rokov, keď sa v ňom začalo servírovať remeselné pivo. Jeho tvar nie je nijako zvlášť atraktívny alebo lichotivý k chuti a aróme piva, no je obľúbený pre svoj väčší objem. Je to štandardný americký pivný pohár a neodporúča sa pre silnejšie alebo exotickejšie pivné špeciály.

English Tulip Pint

Tento druh pohára sa používa primárne na čierne pivá štýlu Irish stouts. Je to však veľmi moderný pohár, ktorý sme sa rozhodli používať aj my pre nášho Bradáča. Bradáčovský pohár sa v našom prípade volá Brewhouse a servírujeme v ňom primárne spodne kvasené pivá Bradáč Rainbow Warrior a Ocean Warrior.

„Nonick“ Pint

Od roku 1960 sa využíva na servírovanie anglických ejlov. Vo vrchnej polovici pohára je vytvarovaná sklenená obruba, výčnelok, ktorý zabraňuje odštiepeniu vrchnej časti pohára a vďaka ktorej sa pohár pohodlne drží, aj keď si vychutnávaš pivo „na stojáka“.

Snifter

Popularizovaný v 20. storočí ako pohár na brandy. Je vhodný pre pivá typu Barley wine a pre pivo typu Stout (anglický vrchne kvasený typ tmavého piva, napríklad Imperial Stout). Tento pohár má hlboký zakrivený okraj a malú veľkosť, takže je ideálny na servírovanie silných pív.

Stemmed Tulip alebo Poco Grande (Libbey)

Vďaka vnútornému zúženiu pohára sa v ňom dobre drží aróma. Tieto poháre boli v minulosti zriedkavé a začali sa používať až koncom devätnásteho storočia. V mnohých ohľadoch má však tento typ pohára najlepšie vlastnosti zo všetkých. Aj preto sme sa v ňom rozhodli servírovať našich vrchne kvasených Bradáčov. Používame pohár tvaru Munique a môžeš si z neho vychutnať naše pivá v štýle India Pale Ale – klasickú americkú IPA Bradáč Swallow No. 1 alebo session IPA Bradáč Ice Breaker.

Pohár Tapered Pilsner

Plzenský pohár, ktorý používame v súčasnosti, sa začal používať v podobnej forme už na konci stredoveku. Široké uznanie si však našiel až v 30. rokoch 20. storočia, keď jeho hranatá podoba odrážala vtedajšieho ducha umeleckého štýlu Art Deco. Úzka časť pohára zvýrazňuje svetlú farbu piva, zúžený tvar podporuje hlavu pri pití a stopka mu dodáva eleganciu a stabilitu.

Weissbier „Vase“

Zúžený tvar podporuje koncentráciu peny, ktorá sa v tomto veľkom pohári dobre drží. Ide o typ pohára bez uška, z ktorého sa pijú rôzne pšeničné pivá. Tvar je dole zúžený a na vrchu širší.

„Bolleke“ Goblet

Pohár menšej veľkosti, ktorý je skvelý pre silné pivá. Vnútorné zúženie koncentruje arómu vo vrchnej časti. Je slávny v Antverpách a z holandčiny sa prekladá ako „malá guľa“.

Pokal

Typický pohár pre pivný štýl Bock. Je takisto pomerne malý, a tak je vhodný pre silnejšie pivá. Má krátku stopku a tvar obráteného kužeľa. V minulosti sa vyrábal vo väčšom objeme, bol výrazne zdobený a mal veko.

Updated Pokal

Novšia verzia kužeľovitého pohára na stopke, vďaka ktorej sa pivo v ruke nezohrieva. Ide o pomerne univerzálny typ pohára, ktorý sa používa na servírovanie prvotriednych pív, ako sú belgický štýl Tripel, Maibock a Imperial IPA.

English Dimpled Pint

Bol vynájdený okolo roku 1948 a používa sa na ľahké a horké pivo. Je kratšou a širšou verziou pohára, ktorý sa stal populárnym približne v roku 1840 v Anglicku. V dnešnej dobe je pomerne kuriózny, no veľmi pohodlný na pitie. Dizajn s klasickými sklenenými okami vytvára v pive krásnu svetelnú hru. Je to pohár, ktorý sa najviac podobá na dnešné „krígle“.

Bavarian Seidel

Veľký pohár na pivo ako napríklad Plzeň, ktorý je typický aj pre Oktoberfest.

Tento pohár je len sklenenou verziou jednoduchých kameninových hrnčekov, ktoré sa na pitie používali po celé stáročia. Optické kruhy sa na ňom po prvýkrát objavili v polovici devätnásteho storočia, keď boli k dispozícii stroje na rezanie a leštenie skla, neskôr už boli vyformované.

Aký kraj, taký spôsob čapovania

Stalo sa ti už niekedy, že ti čašník priniesol pivo bez peny? Ak áno, určite sa ti vybavia pocity, že si okamžite začal pochybovať o kvalite piva alebo zručnostiach výčapníka. V našich končinách, kde sme zvyknutí na veľkú krémovú penu, je pivo bez peny skutočne podozrivé. V iných krajinách však vôbec nemusí ísť o chybu pri čapovaní. Veľkosť a hustota peny totiž úzko súvisí s pivným štýlom, ktorý je pre danú kultúru typický. Napríklad v Anglicku, kde je tradíciou pivo typu Ale, by si hľadal bohatú penu na pive naozaj ťažko. Briti sú však na takéto pivo zvyknutí a na náš ležiak s 5 centimetrovou penou sa pozerajú s rovnakým nepochopením ako my na ich ejly. Vždy by si však mal myslieť na to, že malá pena je postačujúca pre vrchne kvasené pivá a veľká pena sa očakáva od správne načapovaného spodne kvaseného piva. Ak ti teda nabudúce prinesie čašník tvoj obľúbený ležiak bez peny, nehanbi sa a pokojne mu ho vráť.

Zdroj: Shutterstock

Najbližšie, keď pôjdeš na pivo, nezabudni pri jeho vychutnávaní zapojiť všetky svoje zmysly. Už vieš, že dotykom zistíš teplotu piva a pohára, zrakom čistotu pohára a kvalitu peny a chuťou či nepriaznivou vôňou dokážeš odhaliť, či pivo nie je pokazené alebo, či je čistota trubiek dostatočná. No a sluchom si môžeš vypočuť zaujímavosti o danom pive sprostredkované čašníkom, či výčapníkom. Informovanosť personálu totiž ľahko odhalí odbornú spôsobilosť podniku. Už ťa ale nebudeme viac zdržiavať! Choď si otestovať svoje nadobudnuté znalosti do svojho obľúbeného podniku a vychutnaj si kvalitne načapovaného Bradáča.

Kde čapujeme?