Mýty vs. fakty: pravdy o pive s Bradáčom

logo
Pravidelný seriál o zaujímavostiach zo sveta piva so slobodným pivovarom Bradáč!


Pivo je jedným z najstarších a svetovo najobľúbenejších nápojov vôbec. Ale aj napriek tomu, že sa na Slovensku varí už od 15. storočia, stále o ňom mnohí nevieme všetko a uverili sme viacerým pivným mýtom.

Dokonca aj pravidelní konzumenti tohto zlatistého nápoja často žartujú o svojom „pivnom pupku“, za ktorý pivo v zásade ani nemôže. Takýchto mylných informácií v súvislosti s pitím piva sa svetom šíri mnoho, a preto sme sa rozhodli pozrieť sa na najčastejšie mýty a najzaujímavejšie fakty, o ktorých možno ani netušíš.


MÝTY: 

„Z piva rastie brucho.“

Pivné brucho s konzumáciou piva priamo nesúvisí. Pivo síce obsahuje pomerne dosť kalórií (200 kalórií na pollitra), ale samo brucho nijako zvlášť nezväčšuje. Problémom môže byť však to, že pivo podporuje a urýchľuje trávenie, čo u niekoho môže vyvolať chuť do jedla. Zo samotného piva však brucho nenarastie.

„Tmavé pivá sú silnejšie.“

Pravdou je, že farba nemá žiadny vplyv na obsah alkoholu. Rozdiel spočíva v použití určitého množstva pražených sladov.

black-beer-foam

Zdroj: unsplash.com

„Pivo môžete skladovať kdekoľvek.“

Najväčším nepriateľom piva je svetlo, preto je naozaj nevyhnutné dbať na to, kde pivo uskladňujete. Všetko pivo by sa malo skladovať v chladničke, pretože najlepšie reaguje na studené a tmavé prostredie.

„Pivo by sa malo podávať ľadovo vychladené.“

Aby si si mohol pivo správne vychutnať, malo by sa podávať pri teplote cca 7 °C. Čím silnejšie pivo je, tým vyššia je teplota, pri ktorej si ho najlepšie vychutnáte a vyniknú jeho komplexné arómy. Pri ľadovo vychladenom pive pravdepodobne nebudeš cítiť žiadnu chuť ani vôňu.

„Piť pivo z fľaše je najlepší spôsob, ako si ho vychutnať.“

Pitie piva z fľaše je ďalším nie, a to hlavne preto, že pivo si najviac vychutnáš vtedy, keď cítiš nielen jeho chuť, ale aj vôňu. Fľaša síce vyzerá štýlovo, ale otvor na nej je príliš malý na to, aby si ucítil vôňu piva.


FAKTY: 

„Pivo je druhý najnakupovanejší nápoj na svete, hneď po vode, a na Slovensku je lacnejšie ako malinovka.“

Pivo je skutočne druhý najviac nakupovaný nápoj na svete, hneď za vodou. V deviatich krajinách (Nikaragua, Panama, Kostarika, Portoriko, Belgicko, Luxembursko, Česká republika, Slovensko a Chorvátsko) je dokonca lacnejšie ako malinovka. Možno aj to je jedným z dôvodov, prečo sa teší takej obľube.

„Plechovky sú najlepším spôsobom balenia piva.“

Toto tvrdenie je pravdivé, pretože plechovky chránia pivo pred svetlom a kyslíkom oveľa lepšie ako fľaše.

plechovka

Zdroj: unsplash.com

„Pre pivo neexistuje dátum spotreby.“

Uvedený dátum je skôr varovaním, že sa pivo môže začať meniť od svojej pôvodnej chuti. Ak je však skladované na chladnom a tmavom mieste, vydrží oveľa dlhšie ako len do dátumu spotreby.

„Slimáky milujú pivo.“

Skutočne áno, pivo sa totiž podobá na prezreté ovocie a obsahuje kvasnice, ktorým slimáky nevedia odolať.

Ďalšie časti už čoskoro…

Pub locator

Zistite, kde si môžete vychutnať
pohodlne naše pivo

Nájsť krčmu

Pivo Bradáč

Spoznaj naše produkty aj limitované edície

Produkty
Kde čapujeme?